Gepubliceerd op:

Het regionale onderzoek biedt de mogelijkheid om Zaanstad te vergelijken met andere delen van de regio. Dan blijkt dat Zaanstad zich nog altijd onderscheidt door een relatief betaalbare woningvoorraad, zeker in vergelijking met het nabijgelegen Amsterdam. Waar in Amsterdam de (duurdere) vrije huursector de laatste vier jaar sterk in opkomst is, is dat in Zaanstad vooralsnog veel minder het geval.

Kleiner wonen, maar niet heel veel kleiner

Een thema dat is uitgediept, is de potentiële doorstroming van senioren. Tal van grotere woningen (met vier of meer kamers) worden bewoond door kleine huishoudens. Eén op de drie woningen met vier kamers in Zaanstad wordt bewoond door een alleenstaande. Dit zijn veelal senioren, die daar ooit met een gezin in hebben gewoond. Gezien de vergrijzing mag worden verwacht dat in de toekomst steeds meer grote woningen door alleenstaanden zullen worden bewoond.

Het blijkt dat er wel huishoudens zijn die willen ‘downsizen’, maar meestal niet naar heel veel kleiner. Dus bijvoorbeeld van vier naar drie kamers of van honderd naar tachtig vierkante meter. Minder dan drie kamers of kleiner dan 60 m2 is voor maar heel weinig doorstromers uit grotere woningen gewenst.

Verduurzaming graag, maar wie gaat dat betalen?

Ook de verduurzaming is onderzocht. Dubbel glas is in de meeste woningen al aanwezig, maar andere vormen van energiebesparing veel minder. Relatief veel belangstelling gaat uit naar zonnepanelen. Ook voor vloer-, gevel en dakisolatie bestaat interesse. De warmtepomp is vooralsnog minder populair.

De meeste huurders zijn overigens niet bereid om meer huur te betalen voor energiebesparende voorzieningen, terwijl veel eigenaar-bewoners vinden dat hun woning al energiezuinig genoeg is of aanhikken tegen een (vermeende) lange terugverdientijd. Kanttekening is dat dit onderzoek plaatsvond nog voor de huidige energiecrisis, dus wellicht denken bewoners er sindsdien anders over.