Gepubliceerd op:

De woonvisie is enerzijds gevoed met onderzoek: hoe ziet de woningbehoefte van nu eruit en hoe ontwikkelt die zich in de toekomst? Maar daarnaast is de woonvisie het resultaat van wat we hebben opgehaald: bij bewoners uit de verschillende dorpen, de corporatie, makelaars en ontwikkelaars en de gemeenteraad. En vooral door met hen de discussie te voeren over welke keuzes te maken en welke doelen je daarmee wilt bereiken.

Dat is belangrijk, want een woonvisie gaat om keuzes maken. De druk op de woningmarkt is hoog, dus het toevoegen van woningen met nieuwbouw staat met stip op één. Met nieuwbouw wil de gemeente verschillende doelen bereiken:

  • Het woningtekort terugdringen; met tot 2030 bijna 3.000 woningen en nog eens 1.800 in de periode tot 2040
  • Dat moet de eigen woningzoekenden helpen, in een gemeente met veel vestigers uit de regio’s Amsterdam en Utrecht
  • De nieuwbouw moet voor twee derde betaalbaar zijn, waarvan 30% sociale huur en een nadruk op betaalbare koop
  • Nieuwbouw moet doorstroming opleveren, zodat zoveel mogelijk woningzoekenden profiteren
  • Dat moet leiden tot evenwichtige wijken, die ook op langere termijn aantrekkelijk zijn, met een mix van woningtypen, prijsklassen en doelgroepen

Het grootste deel van de woningvoorraad staat er echter al. Hier zet de gemeente in op het helpen van lokale doorstromers en starters, stijging van het percentage sociale huur en het beter benutten van de bestaande voorraad. Ook wordt verder gewerkt aan een duurzamere woningvoorraad.

Woonzorgvisie

In april 2024 is de Woonzorgvisie vastgesteld, met daarin uitgebreid beschreven hoe de opgaven in het woonzorgdomein te lijf te gaan. Het belangrijkste is dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig moeten kunnen wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. Dit betekent dat er voldoende passende en toegankelijke woningen moeten zijn voor senioren en mensen met een zorgvraag, waarbij de nodige zorg- en ondersteuningsdiensten lokaal beschikbaar zijn.

Elk dorp zijn eigen focus

Tot slot: De Ronde Venen is een verzameling dorpen met elk zijn eigen karakter, behoeften en mogelijkheden. Dat betekent dat de uitwerking van de doelen in concrete plannen en beleid op verschillende manieren uitpakt in de verschillende dorpen. In sommige dorpen liggen veel kansen voor nieuwbouw, in andere niet. In sommige dorpen benutten we de bestaande voorzieningen, in andere zijn die niet voorhanden. Niet alles kan en hoeft overal.