Vooral in sectoren zoals de land- en tuinbouw, distributiecentra, de bouw en de havens zijn arbeidsmigranten onmisbaar. Helaas leidt de groeiende vraag naar arbeidskrachten ook tot problematische woonsituaties.
Overbewoning en illegale woonomstandigheden in schuurtjes schaden niet alleen de arbeidsmigranten, maar hebben ook een negatieve invloed op de woonomgeving. Onder daklozen groeit de groep arbeidsmigranten die geen werk en geen woonruimte meer hebben. Goede huisvesting voor arbeidsmigranten is niet alleen een kwestie van sociale verantwoordelijkheid, maar ook van het behouden van een leefbare en veilige omgeving voor iedereen.
Acties voor gemeente en bedrijfsleven
Naast het beter handhaven van regels en wetgeving op het gebied van huisvesting en (woon)overlast, is het van essentieel belang dat er geïnvesteerd wordt in goede, duurzame huisvesting voor arbeidsmigranten. Voor een kort of langer verblijf: van pensions, kamerhuur tot en met appartementen.
Voor adequate huisvestingsmogelijkheden moeten gemeente en het bedrijfsleven, zoals werkgevers, particuliere huisvesters en uitzendbureaus, de handen ineenslaan. De gemeente bouwt deze woningen niet zelf, maar speelt wel een belangrijke rol in faciliteren en reguleren. De inzet van gemeenten kan zich ook richten op het woningvoorraadbeheer, het stellen van kwaliteitseisen en handhaving van (de Wet) goed verhuurderschap.
Op basis van recente projecten in onder andere de gemeenten Vlaardingen, Reimerswaal, Maassluis en Medemblik zien we drie ontwikkelingen die om actie vragen door gemeente en/of het bedrijfsleven:
- De concurrentie om arbeidsmigranten aan te trekken, is groot. Veel arbeidsmigranten gaan eerder aan het werk voor een bedrijf waar ook goede woonruimte nabij is. Kwalitatief hoogwaardig aanbod is dus ook economisch gezien belangrijk. Niet in de laatste plaats omdat arbeidsmigranten de gaten in de arbeidsmarkt vullen waar een structureel tekort aan vast personeel is.
- Het gaat vooral om het samenspel van verschillende aspecten in goed beleid. Inzicht in de opgave, het faciliteren van huisvesting en eventuele overlast aanpakken. Er is ook veel te winnen door te werken aan sociale integratie en arbeidsomstandigheden.
- Het gaat steeds minder om alleen seizoensarbeid en steeds meer om werk het hele jaar door. Dit vraagt om slimme oplossingen en uitwisselen van woonruimtes tussen sectoren en aanbiedende partijen.
Lokale en regionale oplossingen
Wij ondersteunen diverse gemeenten bij het in beeld brengen van de vraag naar en het aanbod van huisvesting voor tijdelijke werknemers. Daarnaast onderzoeken we samen met de betrokken partijen (zoals gemeenten, corporaties en het bedrijfsleven) lokale en regionale oplossingen. Wat kunnen zij betekenen voor meer en passend aanbod voor short- en midstay, en wat is daarvoor nodig? We betrekken hierbij altijd het perspectief van de arbeidsmigranten zelf.