RIGO en ECN hebben in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek gedaan aan de hand van de Energiemodule van het Woon Onderzoek Nederland 2012 (WoON). Het rapport is deze week aangeboden aan de Tweede Kamer. Voor het onderzoek werden 4.800 woningopnames en enquêtes uitgevoerd en geanalyseerd.
Uit het onderzoek blijkt dat de afgelopen zes jaar het aantal woningen met een groen energielabel (A, B en C) met 600.000 toenam tot een totaal van 3,1 miljoen woningen. Het aantal woningen met een slecht label (E,F, en G) daalde met 700.000 tot een totaal van 2,5 miljoen. In twee op de drie huizen staat inmiddels een zuinige HR-ketel en het gebruik van warmtepompen is sinds 2006 verdrievoudigd. Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens daalt al jaren en het stijgende elektriciteitsverbruik is inmiddels gestabiliseerd.
De bereidheid onder Nederlandse om te investeren in energiebesparende maatregelen blijft hoog. Hoewel de trends dus gunstig zijn, zijn volgens het onderzoek vergaande maatregelen als zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen nodig om het doel van een klimaatneutrale gebouwde omgeving in 2050 te behalen. Om mensen over de streep te trekken zouden de kosten van nieuwe technieken omlaag moeten en financieringsconstructies moeten worden aangeboden.