Gepubliceerd op:

Veel gemeenten maken zich zorgen over de positie van middeninkomens op de woningmarkt. In grote steden als Amsterdam en Utrecht hebben gemeenten actieplannen opgesteld om de bouw van middenhuurwoningen te stimuleren en het aanbod voor deze groep te vergroten. Vanuit het Rijksbeleid is deze doelgroep al jaren een punt van aandacht. Maar niet alleen in de grote steden leeft het thema, ook in kleinere gemeenten buiten de Randstad speelt de vraag. De gemeente Harlingen vroeg RIGO om te onderzoeken wat de positie is van middeninkomens op de woningmarkt in de gemeente, en in hoeverre middeninkomens problemen ondervinden bij het verkrijgen van een nieuwe woning.

Weinig betaalrisico’s en er is koopaanbod…

Het aantal huishouden met een middeninkomen in Harlingen is ongeveer 12,5 procent; dit komt overeen met het aandeel voor heel Nederland. Een kleine zeventig procent van de huishoudens met een middeninkomen woont in een koopwoning. Zowel kopers als huurders met een middeninkomen lopen op grond van hun inkomen weinig risico dat zij hun woonlasten niet kunnen betalen.

Daarnaast is er in Harlingen aanbod beschikbaar in de koopsector waarin middeninkomens terechtkunnen, met variatie naar oppervlakte en woningtype. In grote delen van Nederland is zulk aanbod op het moment er niet. Tot zover weinig problemen dus.

…maar het vinden van een betaalbare huurwoning kan lastig zijn

Het aanbod particuliere huur is daarentegen zeer beperkt, en vooral geschikt voor kleinere en jongere huishoudens. In de sociale huur worden middeninkomens echter niet toegelaten en de corporatie biedt (nog) geen middenhuurwoningen aan.

Middeninkomens die al langere tijd in een koopwoning wonen, hebben vaak voldoende vermogen om in Harlingen een andere woning te kunnen kopen. Voor lagere middeninkomens met weinig vermogen kan het vinden van een betaalbare woning echter een probleem zijn. Voor hen blijkt de Harlingse huurmarkt niet altijd uitkomst te bieden.