Gepubliceerd op:

Zo kunnen ze gemiddeld 3 tot 6% op de elektriciteitsrekening besparen, wat neerkomt op een bedrag tussen de 33 en 66 euro per jaar. Dit blijkt uit een RIGO-onderzoek in opdracht van Woonstad Rotterdam.

De mogelijke besparing bleek het grootst in woningen van slechte kwaliteit en bij huishoudens die een relatief groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan energiekosten. Opvallend is dat feedback de onderzochte huishoudens niet bewuster maakte van de hoeveelheid energie die zij gebruiken. Ze konden na de onderzoeksperiode geen betere inschatting maken van hun jaarverbruik. Wel werden ze na verloop van tijd iets optimistischer over hun besparings-mogelijkheden.

Het onderzoek toont aan dat de manier waarop huishoudens inzicht krijgen in hun energieverbruik bepalend is voor het succes van de Slimme Meter. Een app in combinatie met regelmatige e-mailberichten met het actuele verbruik en besparingstips blijkt goed te werken. Deelnemers aan het onderzoek waardeerden de mails gemiddeld met een 7,3 en ruim 90% gaf aan regelmatig zo’n mail te willen ontvangen van de energieleverancier, bij voorkeur eens per maand.

Lees hier ook het artikel ‘Energiezuinige buren zijn besmettelijk‘ uit het AD.