Gepubliceerd op:

Particuliere verhuur heeft geen beste naam, vanwege misstanden als huisjesmelkerij. Het aanbod is echter gevarieerd en bevat ook woningen van nette beleggers en zelfs van eigenaren die hun huis niet verkocht krijgen.

Den Haag is een van de steden die wordt gekenmerkt door een substantiële voorraad door particulieren verhuurde woningen. Vooral woningzoekenden die nieuw zijn op de Haagse woningmarkt vinden hun weg naar de particuliere huur, zo blijkt uit het Woononderzoek Nederland (WoON 2012). Daaronder bevindt zich ook dat jonge talent, dat voor de groei en bloei van de stad zo belangrijk is. Deze mensen hebben nauwelijks toegang tot de sociale huur, alleen al vanwege de wachttijd, en kunnen of willen zich ook nog niet binden aan een koopwoning.

Veel particuliere huurders stromen snel weer door. Zo kan het gebeuren dat, terwijl in de rest van de markt weinig dynamiek is te bespeuren, de particuliere huursector volop in beweging is. In Den Haag was de particuliere huur, met 19% aandeel in de voorraad, goed voor 40% van de recent betrokken woningen. Deze en nog vele andere bevindingen zijn te lezen in de rapportage De Haagse woningmarkt in beeld, dat RIGO voor de gemeente Den Haag heeft opgesteld.