Reden voor gemeenten om beleid te maken gericht op de aanwezige attracties, verblijfsaccommodaties, mobiliteit, marketing en promotie. Soms gaan gemeenten zelfs over tot ingrijpen via de Wet toeristische verhuur van woonruimte. Dit instrument is bedoeld om toeristische verhuur van woningen, zoals Airbnb, aan banden te leggen.
Toeristische draagkracht
De effecten van toerisme op de leefbaarheid is echter nog niet zo gemakkelijk aan te tonen. Wij vragen bewoners naar hun ervaring met toeristische voorzieningen, zoals attracties, logies en toeristische verhuur; overlast en veiligheidsbeleving; sociale cohesie; en de ervaren impact van toerisme op de gemeente. Daarmee brengen we, voor zover dat gaat, de toeristische draagkracht in beeld. Op basis daarvan kan een gemeente beoordelen of, waar en hoe ze willen gaan sturen.
De voor- en nadelen van toerisme
Zo ook in Middelburg, waar we twee jaar geleden onderzoek deden naar de toeristische draagkracht in de binnenstad. Uit de enquête onder bewoners van de binnenstad bleek dat zij zowel de nadelen van het toenemende toerisme zien, maar ook zeker de voordelen. Respondenten ervoeren over het algemeen weinig overlast van verhuur van woningen. Zeven op de tien respondenten is van mening dat toerisme voor variatie en kwaliteit van het aanbod aan winkels en horeca zorgt en de lokale economie versterkt.
Negatieve effecten werden vooral gezien in verkeers- en parkeerdrukte. De helft van de bewoners vond het te druk in de binnenstad. Reden voor ons om destijds te concluderen dat het toerisme in de binnenstad van Middelburg nog in balans was.
Dat de ervaring van de bewoners van Middelburg genuanceerd ligt, kwam ook mooi naar voren in het item van Nieuwsuur. Het toerisme kent twee kanten, niet alleen vindt de ene bewoner het gezellig en de ander te druk, een deel van de bewoners leeft ook van het toerisme. Voor de een is toerisme een vloek en voor de ander een zegen.