Opstellen van een Volkshuisvestingsprogramma


De op dit moment verplichte gemeentelijke Woonvisie dient uitgebreid te worden met wonen en zorg voor ouderen en aandachtsgroepen, en krijgt bovendien een nieuwe vorm. Met het voorstel voor de Wet versterking regie volkshuisvesting verandert de Woon(zorg)visie in een Volkshuisvestingsprogramma dat wordt opgehangen aan de gemeentelijke Omgevingsvisie. In de Omgevingsvisie worden de belangrijkste woondoelen opgenomen. In het Volkshuisvestingsprogramma worden die woondoelen onderbouwd, uitgewerkt en voorzien van een uitvoeringsprogramma. Het wetsvoorstel is nog niet definitief. De vereisten voor een Volkshuisvestingsprogramma tekenen zich af, maar zijn nog niet vastgesteld.
De verbreding met wonen en zorg betekent dat er bij het opstellen van het Volkshuisvestingsprogramma een grotere groep stakeholders betrokken moet worden. Het verbinden van het fysieke en het sociale domein, zowel binnen als buiten de gemeente, is belangrijk.

Onze focus: maatwerk in proces en resultaat


Hoewel er vereisten gaan gelden voor een Volkshuisvestingsprogramma, is elke gemeente anders en verdient elke gemeente maatwerk. Dat wil zeggen een passend, herkenbaar en uitvoerbaar Volkshuisvestingsprogramma, dat recht doet aan de lokale situatie. Hoewel in de meeste gemeenten vergelijkbare thema’s aan de orde zijn, verschillen de omstandigheden, de woonopgaven en de belanghouders. Wij stellen een proces op maat voor waarin we de juiste gesprekken voeren om boven tafel te krijgen wat in de gemeente de grootste opgaven en de prioriteiten zijn. Zo creëren we een breed draagvlak zowel binnen de gemeente als in de samenleving. Een breed draagvlak dat essentieel is om de gewenste doelen daadwerkelijk te bereiken.

Onze aanpak

Onderzoek, procesbegeleiding en penvoerderschap

Wij kunnen verschillende bijdragen leveren om te komen tot een gedragen Volkshuisvestingsprogramma.

  • We gaan graag uit van de feiten (een analyse van de woningmarkt en de ontwikkelingen).
  • We doen hier onderzoek naar of duiden de woningmarktsituatie op basis van beschikbare gegevens.
  • We organiseren de juiste gesprekken en bijeenkomsten om boven tafel te krijgen wat de belangrijkste opgaven in de gemeente zijn.

Waar niet alles kan, stimuleren we het maken van keuzes. We hebben aandacht voor de concretisering en haalbaarheid van beleid.

Tenslotte schrijven we een helder en overzichtelijk Volkshuisvestingsprogramma, als leidraad voor het handelen van alle betrokken partijen de komende jaren.

We hebben ruime ervaring met het opstellen van Woonvisies, Woonzorgvisies en Volkshuisvestings-programma’s.

Kenmerkend voor onze aanpak zijn:

  • Feitelijke ontwikkelingen als basis (inzicht woningmarkt)
  • Een zorgvuldige afstemming zowel intern als extern (draagvlak)
  • Doelen centraal stellen en waar nodig keuzes laten maken
  • Ambitieus, maar realistisch; oog voor de concretisering en uitvoerbaarheid
  • Flexibel: resultaten volgen, leren en aanpassen

Regionale afstemming

Ook de regionale samenwerking wordt in de nieuwe wet meer verankerd. Wij hebben hier veel ervaring mee. Hoe gaan we in de regio samenwerken aan de woonzorgopgave en hoe stemmen we de huisvestingsverordening en de woonruimteverdeling af? Hoe borgen we dat zorgpartijen voldoende betrokken worden bij de regionale en lokale opgaven, zodat zorg en begeleiding waar nodig worden afgestemd. Hierover leest u meer bij het werkveld wonen en zorg en het werkveld woonruimteverdeling.

Meer weten over een traject op maat? Neem dan contact met ons op.