Gepubliceerd op:

Er zijn tal van risico’s bekeken, van elektriciteit tot potentieel agressieve personen. De cijfers worden onder meer gebruikt in ORCA, een instrument om de kans op een arbeidsongeval te bepalen. Eind 2012 heeft het RIVM een rapport gepubliceerd over de blootstelling.

“Breaking News: Boekhouder veiliger beroep dan monteur”, grapte de media naar aanleiding van het persbericht. Dit lijkt een open deur, maar de ene monteur of bouwvakker is de andere niet. Meer dan twee op de drie bouwvakkers staan in een heel jaar nooit op een ladder. Anderhalf miljoen mensen tillen zware lasten, maar bijna niemand meer dan een half uur per dag. Slechts 30.000 mensen werken met explosieven, maar zij doen dat bijna voltijds (zo’n 1.500 uur per jaar).

Uit de analyse is gebleken dat iemand die aan veel gevaren tegelijk bloot staat meer gebaat is bij een gevaar minder dan een vermindering van de duur van de blootstelling. Wie risico’s wil mijden gaat beter leeuwen temmen dan op een dak werken. Volgens ORCA loopt iemand per uur veertig maal meer kans om van het dak te vallen dan om door een dier in het ziekenhuis te belanden.